
Alles over isoleren
Algemeen
-
Staat bestaande woning
Voordat er kan worden (na)geïsoleerd is het belangrijk om te kijken naar de huidige staat van de bestaande woning. Per onderdeel (dak, gevel, vloer enz.) wordt de “analyse bestaande situatie” benoemd. Het is belangrijk om voordat er (na)geïsoleerd wordt hier goed naar te kijken om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Mocht een genoemde…
-
Vergunning check
Voordat er wordt (na)geïsoleerd, is het verstandig om de vergunningcheck uit te voeren. Dit om te checken of er mogelijk een vergunning nodig is voor de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Deze vergunningcheck kan worden uitgevoerd op “Vergunningcheck – Omgevingsloket”. “Met de Vergunningcheck ziet u voor welke activiteiten u een vergunning moet aanvragen of melding moet…
-
Subsidies & Leningen
Subsidies & leningen: Subsidies en leningen zijn verschillend per gemeenten. Hierdoor kan hier geen eenduidig advies over gegeven worden. Er zijn in Nederland +- 250 subsidies en leningen. Om hier meer over te lezen word u verwezen naar “Subsidies en leningen | Regionaal Energieloket”. Hier kunt u zoeken op basis van uw postcode. Aan de…
-
Rekentool isolatiewaarde berekenen
Hoeveelheid moet er geïsoleerd worden: “De RC-waarden, ook wel de isolatiewaarden, zijn eisen die vastgesteld staan in het bouwbesluit en het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) waar elke bouwer aan dient te voldoen voor zowel nieuwbouw, bestaande bouw en renovatieprojecten.” (Mijzen, Rc isolatiewaarde BBL, sd) Bestaande woning: “Als de huidige isolatie wordt vervangen of vernieuwen dan gelden…
-
Isoleren is ventileren
Het is goed om van tevoren goed na te denken over de gevolgen van het terugbrengen van het energieverbruik. “Zo is het wellicht beter om, als de financiën het plaatsen van isolatieglas en geïsoleerde voorzetwanden in het gehele huis niet toelaten, steeds per vertrek een combinatie van maatregelen te nemen.” (Gemeente Rheden). Algemene gevolgen van…
-
Flora en Fauna
Rekening houden met: “Bij ingrepen moet rekening worden gehouden met alle in het wild levende dieren en planten en hun directe leefomgeving. Beschermde dieren mogen niet zomaar verjaagd worden en het (onbewust) doden van dieren door ingrepen zoals na-isoleren moet voorkomen worden. Dit kan onder meer door te werken buiten kwetsbare perioden, zoals de periode…
-
Asbest
Wat is asbest? Asbest werd vanaf 1945 veel gebruikt tijdens het bouwen. In de jaren 80 werd steeds minder asbest toegepast. Dit werd veel gebruik doordat asbest goedkoop, slijtvast en bestand is tegen hoge temperaturen. Er zijn +- 3500 soorten toepassingen met asbest. In Nederland is de chrysoliet (witte asbest) de meest voorkomende asbest soort.…
Dak isoleren
-
3.2 Dakkapel vervangen
Wat moet je weten? Bouwkundig: Een dakkapel vervangen wordt over het algemeen gedaan door een specialist. Hierbij wordt vaak een geprefabriceerde constructie met een kraan op het dak gehesen. Omdat de dakkapel een samengesteld element is kun je voor advies per onderdeel kijken bij de volgende elementen.: Mogelijkheden per element Platte of hellende daken (1…
-
3.1 Dakkapel renoveren
Wat moet je weten? Bouwkundig: Het isoleren van je dakkapel is iets wat je zelf zou kunnen doen wanneer je ervoor kiest om dit aan de binnenzijde te doen. Daarbij is wel de vraag of er voldoende ruimte tussen de constructie is om hier daadwerkelijk isolatie in te stoppen. Daarom zie je bij dakkapellen ook…
-
2.3 Hellende daken aan de buitenzijde isoleren ‘warm dak’ (vervangen)
Wat moet je weten? Bouwkundig: Warme daken hebben binnen de bouw voorkeur over koude en omgekeerde daken. Bij warme, hellende daken vervangen spreken we over de hierboven weergegeven opbouw. Gezien deze manier van isoleren relatie heeft met meerdere andere bouwdelen is dit een lastige klus om zelf uit te voeren, een aannemer is geadviseerd voor…
-
2.2 Hellende daken aan de buitenzijde isoleren ‘warm dak’ (renoveren)
Wat moet je weten? Bouwkundig: Warme daken hebben bouwfysisch gezien de voorkeur over koude daken. In sommige gevallen kun je isoleren op het bestaande dakbeschot dan spreken we over de volgende opbouw, zoals hierboven weergegeven. Deze klus is lastiger om zelf uit te voeren. Aangezien deze manier van isoleren relatie heeft met meerdere andere bouwdelen.…
-
2.4 Hellende daken aan de buitenzijde isoleren ‘omgekeerd dak’ met groen dak
Wat moet je weten? Bouwkundig: Een groen dak is in feite een vorm van een omgekeerd dak. Een groen dak kan worden toegepast op diverse dakconstructies zoals het ‘warm- & kouddak’. “Toch is een groen dak als isolatielaag onvoldoende en is het geen vervanging voor goede dakisolatie.” Vaak wordt het toegepast als extra buffer, bijvoorbeeld…
-
2.1 Hellende daken aan de binnenzijde isoleren ‘koud dak’
Wat moet je weten? Bouwkundig: ‘Koude daken’ komen veelal voor in bestaande, oudere gebouwen en wordt enkel geadviseerd bij kleine dakvlakken. Hierbij spreken we over de volgende opbouw zoals hierboven weeggegeven. Deze optie heeft de minste gevolgen voor andere bouwkundige onderdelen en is daarom gemakkelijk zelf uit te voeren. Je hoeft enkel het plafond en…
-
1.4 Platte daken aan de buitenzijde isoleren ‘omgekeerd dak’ met groen dak
Wat moet je weten? Bouwkundig: Een groen dak is in feite een vorm van een omgekeerd dak. Een groen dak kan worden toegepast op diverse dakconstructies zoals het ‘warm- & kouddak’. “Toch is een groen dak als isolatielaag onvoldoende en is het geen vervanging voor goede dakisolatie.” Vaak wordt het toegepast als extra buffer, bijvoorbeeld…
-
1.1 Platte daken aan de buitenzijde isoleren ‘omgekeerd dak’
Wat moet je weten? Bouwkundig: Omgekeerde daken worden relatief weinig toegepast dit komt voornamelijk door enkele diverse bouwfysische aspecten. Wanneer dit wel het geval is gaat het voornamelijk om het na-isoleren van bestaande woningen. De opbouw van het dak is dan als hierboven afgebeeld. Een omgekeerd dak is even als een koud dakconstructie relatief makkelijk…
-
1.3 Isoleren plat dak aan buitenzijde ‘warm dak’
Wat moet je weten? Bouwkundig: Warme daken hebben binnen de bouw voorkeur over koude en omgekeerde daken. Bij warme daken spreken we over bovengenoemde opbouw. Gezien deze manier van isoleren relatie heeft met meerdere andere bouwdelen is dit een lastigere klus om zelf uit te voeren, maar niet onmogelijk. Bij deze klus moet je denken…
Gevel isoleren
-
4.3 Open geveldelen, Kunststof kozijn vervangen
Wat moet je weten? Bouwkundig: “PVC ramen en deuren werden steeds populairder in heel Europa, en eind jaren 70 waaide het PVC-systeem over naar Groot-Brittannië. De Britten pikten dit al snel op en ontwikkelden verschillende raamkozijnen voor Britse huizen en gebouwen. In de jaren 80 werden ze razend populair omdat PVC makkelijk is te maken,…
-
4.2 Open geveldelen, Kunststof kozijn renoveren
Wat moet je weten? Bouwkundig: Kunststof staat bekend als onderhoudsarm materiaal. Toch kan het zijn dat er door de jaren heen beschadigingen zijn ontstaan of dat de rubbers voor kierdichting versleten zijn. Ook doordat mensen denken dat kunststofkozijnen niet onderhouden hoeven te worden, maar dit is niet het geval. Deze zaken kunnen over het algemeen…
-
4.1 Beglazing in Kunststof kozijn vervangen
Wat moet je weten? Bouwkundig: Wanneer de kozijnen in goede staat zijn kun je overwegen enkel de beglazing te vervangen. In bestaande woningen kun je een hoop verschillende soorten beglazing tegenkomen. Natuurlijk is er op basis van het bouwjaar van de woning wel een schatting te maken van wat er in zit, toch kan het…
-
4.3 Open geveldelen, Stalen kozijn vervangen
Wat moet je weten? Bouwkundig: “In de 19e eeuw begon staal zijn intrede te doen in de bouwsector, en dit had ook invloed op de productie van kozijnen. Stalen kozijnen boden een aantal voordelen ten opzichte van houten kozijnen. Ze waren sterker, duurzamer en vereisten minder onderhoud. Bovendien konden stalen kozijnen slanker worden ontworpen, wat…
-
4.2 Open geveldelen, Stalen kozijn renoveren
Wat moet je weten? Bouwkundig: Stalen kozijnen zijn over het algemeen duurzaam doordat ze sterk zijn en erg lang mee kunnen gaan bij voldoende onderhoud. Toch kunnen ze na verloop van tijd gaan roesten, al is dat niet de grootste reden waardoor ze vervangen worden. Dit komt voornamelijk door de bouwfysische aspecten van stalen kozijnen.…
-
4.1 Open geveldelen, beglazing in Stalen kozijn vervangen
Wat moet je weten? Bouwkundig: Wanneer de kozijnen in goede staat zijn kun je overwegen enkel de beglazing te vervangen. Als het gaat om stalen kozijnen heb je over het algemeen nog te maken met enkel glas. Het vervangen van het enkel glas voor beter isolerende beglazing is in stalen kozijnen vaak niet mogelijk. Tenzij…
-
4.3 Open geveldelen, Houten kozijn vervangen
Wat moet je weten? Bouwkundig: Het geheel vervangen van de open geveldelen kan aan de orde zijn wanneer de kozijnen in slechte staat zijn, bijvoorbeeld door houtrot. Maar het kan ook zijn omdat je op zoek bent naar een andere uitstraling of een hogere isolatiewaarde; in deze laatste 2 gevallen kan het dus zijn dat…
-
4.1 Open geveldelen, beglazing in houten kozijn vervangen
Wat moet je weten? Bouwkundig: Wanneer de kozijnen in goede staat zijn kun je overwegen enkel de beglazing te vervangen. In bestaande woningen kun je een hoop verschillende soorten beglazing tegenkomen. Natuurlijk is er op basis van het bouwjaar van de woning wel een schatting te maken van wat er in zit, toch kan het…
-
4.2 Open geveldelen, Houten kozijn renoveren
Wat moet je weten? Bouwkundig: Als de open geveldelen gerenoveerd worden bekijk je ieder onderdeel in de in het kozijn los. Misschien is het kozijn over het algemeen goed maar zit er een rotte plek in dit gerepareerd moet worden. Of is alleen de deur of het glas aan vervanging toe van het kozijn. Dit…
-
7.2 Isoleren kelder wanden buitenzijde
Wat moet je weten? Bouwkundig: “Wanneer de kelder niet in het grondwater ligt, is isolatie niet altijd noodzakelijk. De tegen de vloer en wanden aanliggende zandpakketten, vertegenwoordigen ook een warmteweerstand tussen kelderruimte en buitenlucht of dieper gelegen grondwater. Vaak wordt in ieder geval de kelderwanden geïsoleerd, omdat het bovenste gedeelte vlak onder of zelfs boven…
-
7.1 Isoleren kelder wanden binnenzijde
Wat moet je weten? Bouwkundig: “Isolatie aan de binnenzijde is ook mogelijk, waarbij de uitvoering met betrekking tot damp remmende lagen en dergelijke hetzelfde is als bij het aan de binnenzijde isoleren van buitenmuren. Ook voor deze oplossing geldt dat het toenemend effect tenietgedaan wordt.” (ir.A.C. van der Linden, 2021). “Een kelder isoleren aan de…
-
5.3 Gesloten geveldelen isoleren aan de buitenzijde
Wat moet je weten? Bouwkundig: “Een andere reden om de muurisolatie langs de buitenkant te plaatsen, is een sterk beschadigde gevel of een gevel die vorstgevoelig is. De buitenmuur isoleren en vervolgens een nieuwe, waterdichte afwerking plaatsen, vormt een goede oplossing voor deze problemen en voorkomt vochtproblemen.” (Buitenmuur isoleren , 2025). Wanneer buitengevelisolatie wordt toegepast,…
-
5.2 Gesloten geveldelen isoleren aan de binnenzijde
Wat moet je weten? Bouwkundig: “Hoewel buitengevelisolatie bij homogene wanden de voorkeur heeft, is dat niet altijd mogelijk. In dat geval blijft alleen de mogelijkheid over van isolatie aan de binnenzijde” (ir.A.C. van der Linden, 2021). In deze situatie kan ervoor gekozen worden om de binnenzijde te isoleren door middel van: Gevolgen van het isoleren…
-
5.1 Gesloten geveldelen isoleren in de spouw
Wat moet je weten? Bouwkundig: Wanneer er een spouwmuur aanwezig is in de bestaande bouw, kan ervoor gekozen worden om de spouwmuur na te isoleren. “Voordat een spouw kan worden na geïsoleerd dient de spouw altijd gecontroleerd te worden of de spouw geschikt is om na te isoleren. Is er wel een spouw aanwezig, maar…
Vloer isoleren
-
6.3 Betonnen vloer vervangen voor andere type vloer
Wat moet je weten? Bouwkundig: Een andere optie kan zijn dat je de begane grond vloer gaat vervangen door een nieuwe type vloer. Dit kan een keuze zijn wanneer je bijvoorbeeld geen ruimte onder de betonnen vloer aanwezig is en hierdoor moeilijk te isoleren is of dat de NeHoBo vloer in een slechte staat is.…
-
6.2 Betonnen vloer van onderaf isoleren
Wat moet je weten? Bouwkundig: Wanneer er een kruipruimte aanwezig is onder de betonnen vloeren, kan ervoor gekozen worden om de vloeren te isoleren van onderaf. Doordat de betonnen vloer vaak van onder vlak is, kan het isolatiemateriaal er gemakkelijk worden aangebracht. In het huis zelf (leefruimte) vinden geen werkzaamheden plaats. Via het kruipluik (vaak…
-
6.1 Betonnen vloer van bovenaf isoleren
Wat moet je weten? Bouwkundig: Wanneer er geen of kleine (niet betreedbare) kruipruimte onder de woning aanwezig is, wordt het lastig om van onderaf te isoleren. In deze gevallen kan van bovenaf worden geïsoleerd. Van bovenaf isoleren is wel minder efficiënt dan van onderaf isoleren. Isoleren van bovenaf kan op verschillende manieren. Dit is afhankelijk…
-
6.3 Houten vloer van onderaf isoleren
Wat moet je weten? Bouwkundig: Wanneer er een kruipruimte aanwezig is onder de houten vloeren kan, ervoor gekozen worden om de vloeren te isoleren van onderaf. De beste manier voor het isoleren van een houten vloeren is het isoleren tussen de draagbalken. In het huis zelf (leefruimte) vinden geen werkzaamheden plaats. Via het kruipluik (vaak…
-
6.2 Houten vloer vervangen voor andere type vloer
Wat moet je weten? Bouwkundig: Een andere optie kan zijn dat je de begane grond vloer gaat vervangen door een nieuwe vloer. Dit kan een keuze zijn wanneer je bijvoorbeeld net een woning hebt gekocht en het gelijk wilt aanpakken of doordat de constructie van de houten vloer in slechte staat is. Hier kan dan…
-
6.1 Houten vloer van bovenaf isoleren
Wat moet je weten? Bouwkundig: Van bovenaf isoleren is minder efficiënt dan van onderaf isoleren. Isoleren van bovenaf kan op verschillende manieren. Dit is afhankelijk van het type vloer. Bij houten vloeren is het mogelijk om te isoleren van bovenaf door middel van: Bouwkundig zijn de gevolgen van het isoleren van de houten vloer groot.…
Veelgestelde vragen