Flora en Fauna

,

“Bij ingrepen moet rekening worden gehouden met alle in het wild levende dieren en planten en hun directe leefomgeving. Beschermde dieren mogen niet zomaar verjaagd worden en het (onbewust) doden van dieren door ingrepen zoals na-isoleren moet voorkomen worden. Dit kan onder meer door te werken buiten kwetsbare perioden, zoals de periode van voortplanting en het broedseizoen, en door ervoor te zorgen dat er geen dieren aanwezig zijn op het moment van ingrijpen. Er moet ook voor gezorgd worden dat soorten na de werkzaamheden gebruik kunnen blijven maken van de woning als vaste rust- en of verblijfplaats, zoals ze dat daarvoor deden.”  (Gemeente Rheden).

Dier groepDier soortPlaat in gebouw
VogelsHuismusOnder dakpannen of in openingen in gevel of dakrand
VogelsGierzwaluwOnder dakpannen of in openingen in gevel of dakrand
VogelsKerkuilIn schuren of stallen
VogelsSteenuilIn schuren of stallen
VogelsOoievaarOp dak of schoorsteen
VogelsOverige broedvogelsIn daklaag, muren, gevelbegroeiing en platte daken
ZoogdierenVleermuizenIn kieren, spleten, op zolders en in spouwmuren
ZoogdierenSteenmartersZolder
AmfibieënKikkers en SalamandersIn kelder of kruipruimte
AmfibieënRugstreeppadIn het zand tussen bebouwing en bestrating
  1. “Nokvorst Een eventuele opening onder de nokvorst kan de ingang zijn naar een nestplaats van de gierzwaluw. Ook vleermuizen kunnen gebruik maken van zo’n opening.
  2. Boeiboorden, windveren, sierspanten en gevelbetimmeringen De holle ruimtes achter boeiboorden, windveren en andere betimmeringen in de nok van een topgevel zijn ideale verblijfplaatsen voor vleermuizen.
  3. Spouw Als het huis een spouwmuur heeft, kruipen vleermuizen via open stootvoegen of andere spleten graag in de spouw. Ook de huismus, gierzwaluw en andere vogelsoorten kunnen hier nestelen.
  4. Goot Een huiszwaluw maakt zijn nest graag onder de dakgoot. Als er sprake is van een overstekende, betimmerde dakgoot zoals in de tekening, kan de ruimte tussen de betimmering en de muur ook worden gebruikt door vleermuizen die in de holle ruimte onder de goot of in een spouwmuur verblijven.
  5. Raamkozijn en luiken In de kieren tussen het kozijn en de muur of achter (rol)luiken kunnen vleermuizen zitten.
  6. Dakpannen Onder dakpannen kunnen nesten zitten van de huismus (vooral onder de onderste rijen), spreeuw of gierzwaluw. Ook vleermuizen kunnen hier verblijven.
  7. Dakoverstek De ruimte tussen het dakoverstek en de muur wordt door vleermuizen gebruikt als toegang tot holle ruimtes achter of boven de betimmeringen en tot een eventuele spouw in de gevel. De huiszwaluw maakt zijn nest graag onder dakoverstekken.
  8. Zolder Zolders zijn een aantrekkelijke vestigingsplaats voor de steenmarter, die goed kan klimmen. Om van buitenaf op zolder te kunnen komen, heeft een marter maar een kleine opening van zo’n 4cm nodig.” (Gemeente Rheden).

Hiervoor is de speciale Beschermde SoortenIndicator (BeSI) opgesteld. Via “de Vergunningcheck van het Omgevingsloket verwijst bij bepaalde werkzaamheden naar de Beschermde SoortenIndicator (BeSI). Met dit hulpmiddel kunt u controleren of er op een locatie beschermde dieren of planten aanwezig kunnen zijn.

In BeSI ziet u in 5 stappen of uw werkzaamheid op een locatie invloed heeft op beschermde dieren en/of planten.

Stap 1: Locatie kiezen
Vul een adres, postcode of plaats in en klik op ‘Zoeken’. De kaart zoomt automatisch in naar de gekozen locatie.

Stap 2: Teken een vlak
Controleer of u op de kaart de juiste locatie ziet. Kunt u de locatie niet vinden? Klik dan op ‘Vorige stap’ of verschuif de kaart naar de juiste locatie. Daarna kunt u beginnen met tekenen. U tekent een vlak door de linkermuisknop ingedrukt te houden en te verslepen in de gewenste richting. Het maximale oppervlak dat u kunt tekenen is 10.000 m2.

Stap 3: Kies uw werkzaamheid
Aan de hand van een trefwoord kunt u een werkzaamheid zoeken. Vul hiervoor het trefwoord in en klik op ‘Filteren’. Als u de juiste werkzaamheid heeft gevonden, dan klikt u op ‘Volgende stap’.

Stap 4: Rapport maken
Als u de juiste locatie en werkzaamheid heeft geselecteerd, klikt u op de knop ‘Maak rapport’. U krijgt dan een pdf-bestand van een rapport met de uitkomst.

Stap 5: Open het rapport
Klik op ‘Open resultaat als pdf’ om het rapport te openen. In het rapport ziet u welke beschermde dieren en planten op uw locatie aanwezig kunnen zijn. En waar uw werkzaamheid mogelijk nadelig voor is. U ziet per soort ook wat u kunt doen om deze soort te beschermen. Sla het rapport op voordat u terug gaat naar de Vergunningcheck.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *