
Wat is asbest?
“Asbest bestaat uit hele kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan. Asbest is alleen schadelijk als je losse vezels inademt. Hoe schadelijk hangt af van de totale hoeveelheid asbestvezels die je tijdens je leven inademt. Hoe meer asbestvezels je gedurende je leven inademt, hoe groter de kans op het krijgen van kanker door asbest.” (RIVM , 2016)
Asbest werd vanaf 1945 veel gebruikt tijdens het bouwen. In de jaren 80 werd steeds minder asbest toegepast. Dit werd veel gebruik omdat asbest goedkoop, slijtvast en bestand is tegen hoge temperaturen. Er zijn +/- 3500 manieren waarop asbest kan worden toegepast. In Nederland is de chrysoliet (witte asbest) de meest voorkomende asbest soort. Sinds 1994 is het gebruiken van asbest verboden, maar zit het nog wel veel in bestaande woningen. Asbest is lastig te herkennen voor iemand die hier niet in thuis is. Het is daarom verstandig om voor het slopen van onderdelen in een woning voor 1994 een asbestinventarisatie uit te voeren. Hierbij wordt gekeken waar asbest zit in de woning. Aan de hand daarvan kan mogelijke asbest worden gesaneerd en veilig worden gesloopt. Dit brengt wel extra kosten met zich mee.
Daarbij kan het strafbaar zijn om asbest zelf te verwijderen, ook wanneer dit per ongeluk gaat tijdens het verbouwen. Wanneer mag u dit wél als particulier zelf verwijderen? “U mag maximaal 35m 2 asbesthoudend materiaal uit een gebouw zelf verwijderen. U mag hiervoor geen hulp vragen aan een aannemer of andere professional bij de verwijdering. Wat u zelf mag verwijderen:
- hechtgebonden geschroefd plaatmateriaal (zoals golfplaten)
- asbesthoudende vloertegels
- niet-gelijmde, asbesthoudende vloerbedekking
Wel gelden daar strenge voorwaarden voor:
- alleen in zijn geheel verwijderen
- alleen geschroefde platen
- alleen platen waarin asbestvezels hecht gebonden zijn
- geen dakleien
- alleen verwijdering bij woning of een bijgebouw dat staat op erf van de woning
Als eigenaar van het asbest moet u de verwijdering een week van tevoren melden bij de gemeente. Daarbij moet u ook ten minste 2 dagen voor de daadwerkelijke start van de verwijdering een melding doen. En moet u melden wanneer de werkzaamheden zijn beëindigd. U gebruikt hiervoor de activiteit ‘Slopen van een bouwwerk of gedeelte daarvan of asbest verwijderen’.” (Overheid, asbest verwijderen particulier, sd)
Waar vind je asbest?
Asbest kan in verschillende toepassingen te vinden zijn. Denk hierbij aan in vaste stof zoals golfplaten, maar ook in koord of in vezels. Hierbij is in vezels veel schadelijker dan vaste vorm. Asbest kan worden aangetroffen in verschillende toepassingen (Toepassing asbest in Nederland, sd).
- Leidingen
- Rondom schoorsteen of schouw
- Rondom cv-installatie of in de meterkast
- Vensterbanken
- Dorpels
- Brandwerende platen
- Vinyl vloerafwerking en lijm hiervan
- Isolatiemateriaal
- Hittebestendige textiel
- Kit
- Voegwerk tegels
- Golfplaten
“Asbestdaken zijn de grootste nu nog resterende bron van asbestvezels in het milieu. Momenteel is er in Nederland naar schatting nog 80 miljoen m2 aan asbestdaken. Asbestdaken raken na verloop van tijd aangetast en beschadigd door weer en wind. Daardoor komen steeds meer asbestvezels vrij. Deze komen in de lucht terecht en spoelen via het regenwater van het dak. Via tuin of erf worden de vezels mee naar binnen gelopen. Bij calamiteiten zoals brand kan een groot deel van de omgeving vervuild raken met asbest en zijn de opruimingskosten hoog.” (Asbestbeleid , sd)
Wat te doen met asbest?
Het is verstandig om voor het slopen van onderdelen in een woning voor 1994 een asbestinventarisatie uit te voeren. Hierbij wordt gekeken waar asbest zit in de woning. Aan de hand daarvan kan mogelijke asbest worden gesaneerd en veilig worden gesloopt. Dit brengt wel extra kosten met zich mee.
“Gaat u asbest verwijderen? In de regel mag asbest alleen verwijderd worden door een gecertificeerd verwijderingsbedrijf. In bepaalde gevallen mag u als particulier kleine oppervlakken asbest zelf verwijderen. U moet deze verwijdering of sloop wel melden bij de gemeente. Dit doet door een sloopmelding in te dienen in het Omgevingsloket.” (omgevingswet overheid, sd) Bij deze sloopmelding wordt gevraagd om bovengenoemde asbest inventarisatierapport.
Wanneer mag u als particulier asbest zelf verwijderen?
“U mag maximaal 35m 2 asbesthoudend materiaal uit een gebouw zelf verwijderen. U mag hiervoor geen hulp vragen aan een aannemer of andere professional bij de verwijdering. Wat u zelf mag verwijderen:
- hechtgebonden geschroefd plaatmateriaal (zoals golfplaten)
- asbesthoudende vloertegels
- niet-gelijmde, asbesthoudende vloerbedekking“
Geef een reactie