Extra toelichting begrippen website
Trias Energetica – “Het begrip werd in 1996 geïntroduceerd door Novem (E. Lysen). Als strategie is dit uitgewerkt door TU Delft (C. Duijvestein), waardoor er nadruk kwam te liggen op de volgorde van de opeenvolgende stappen.
In de eenvoudigste vorm ziet de Trias Energetica er zo uit:
- Stap 1. Beperk de energievraag
- Stap 2. Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen
- Stap 3. Gebruik eindige (fossiele) energiebronnen efficiënt gebruik. (Nederland, 2015)
Isoleren/isolatie – “Isolatie is elke vorm van “afzondering”, in de bouw in het bijzonder van warmte of koude en van geluid en andere trillingen. Isolatie werkt pas goed als er zeer goed op de detaillering wordt gelet: een kier tussen isolatieplaten of dekens verlaagt het energievoordeel van isolatie en kan condensatie geven in de constructie. Isolatie behoort tot de basiselementen van een energiezuinige woning.
Thermische isolatiematerialen (warmte-isolatie) hebben zeker niet altijd óók goede geluidsisolerende eigenschappen. (Voor isolatie van geluid, zie vooral het artikel over geluidsisolatie met een Excel-sheet over geluids- en warmte-isolerende materialen, en voor warmte-isolatie eventueel de materialen genoemd bij de warmtegeleidingscoëfficiënt.)” (Vree, sd)
Bestaande woning – In het verslag een on geïsoleerde woning gebouwd in de periode van 1900 t/m 1990
Na isoleren – Een deel van een woning, of de gehele woning die niet of onvoldoende geïsoleerd is voorzien van isolatie.
Energielabel – Het energielabel is een van manieren om in beeld te brengen hoe een woning presteert als het gaat om energie en brengt dus in kaart hoe je woning scoort op diverse onderdelen als het gaat om verduurzamen en neemt comfort in de woning ook mee. (Energielabel uitgelegd, sd)
Particulierenwoningeigenaar – Particulierenwoningeigenaren zijn de doelgroep voor dit onderzoek. Dit zijn individuen die in bezig zijn van een grondgebonden woning.
Koudebrug – “Van een thermische brug (in de volksmond ook wel koudebrug genoemd) is er sprake indien een aan de buitenlucht grenzende constructie niet overal dezelfde isolatiewaarde heeft.” (ir.A.C. van der Linden, 2021)Een koudebrug is dus een onderbreking tussen isolatie of een plek waar de isolatie minder is. Dit kan bijvoorbeeld een muur zijn die je isolatie onderbreekt. Op dit punt kan warmte verlopen gaan. Een koudebrug is een locatie wat bouwfysische gevolgen kan krijgen als het niet goed wordt opgelost.
Halfsteens- Half steens of halfsteens metselwerk is een muur die +-110mm dik is. Dit komt doordat de muur een dikte heeft van een kop van een baksteen. Een halfsteensmuur kan worden herkend aan het metselverband en dikte van de wand. Bijvoorbeeld alle lagen hebben strekken.
Steens – Steens of steens metselwerk is een gemetselde muur die +-210mm dik is. Dit komt doordat de muur een dikte heeft van een strek van een baksteen. Een steens muur kan worden herkend aan het metselverband en dikte van de wand. Bijvoorbeeld een laag met strekken en een laag met koppen.
Kop- Een kop of koppen is de kortste zijde van een baksteen
Strek- Een strek of strekken is de langste lengte van een baksteen
Spouwmuren- Een spouwmuur is een muur die bestaat uit twee muren die evenwijdig aan elkaar lopen met een spouw en isolatie ertussen. Het doel van een spouwmuur is dat wordt voorkomt dat er vochtdoorslag plaats vindt van buiten naar binnen.
Spouw- Een spouw is een luchtruimte bij een spouwmuur tussen twee muren. Een spouw heeft een isolerende functie. Een spouw kan verschillende diktes hebben.
Droog ijsstralen spouw- Droog ijsstralen is een reinigingsmethode. Door middel van CO2 te spuiten in bijvoorbeeld een spouw wordt alles in de spouw koud. Daarna wordt met hoge druklucht op dezelfde plek gespoten. Hierdoor gaat de rommel naar beneden waar het wordt opgezogen door een stofzuiger.
Dagkanten- De dagkanten zijn de zijkanten van een afgewerkte kozijn.
Overstek- Een overstek is een overhangend gedeelte bij een onderdeel van een woning. Denk hierbij aan een dak wat over de gevel steekt of een goot die buiten de woning steekt.
Prefab- Prefab is het van tevoren maken van elementen bijvoorbeeld wanden, vloeren en dak. Deze elementen worden in een fabriek of werkplaats kant en klaar gemaakt, zodat deze op de bouwplaats alleen nog maar aan elkaar gezet worden en gekoppeld.
Homogeen- Gelijkmatig van samenstelling. Bijvoorbeeld massieve gevels.
NeHoBo-vloer- Een NeHoBo-vloer is een vloer gemaakt van holle stenen. Deze holle stenen zijn aan elkaar gemetseld met in de lintvoegen een wapeningsstaaf. Deze wapeningsstaaf gaat in de meeste gevallen roesten door vochtige plekken.
Kruipruimte- De kruipruimte is een smalle ruimte onder je begane grond vloer. Hier loopt vaak leidingwerk onderdoor om te verplaatsen onder de woning. De kruipruimte ligt onder het maaiveld.
Maaiveld- Een maaiveld is de natuurlijke hoogte van de grond aan de buitenzijde van de woning bijvoorbeeld de tuin of terras.
De schil- De schil van een woning is de scheiding tussen de woning en de buitenomgeving. De schil bestaan uit gevels, dak en begane grond vloer.
Dorpel- Een dorpel of dorpels is een ander woord voor drempel. Dit is de onderkant van een kozijn
Afschot – Afschot houdt in dat een onderdeel (bijvoorbeeld een plat dat) in een schuine helling word gelegd, zodat bijvoorbeeld het water naar de afvoer loopt.
Gordingen – “Een gording is een horizontale houten of stalen balk. Het is een houten balk of ligger. Deze balk wordt of is aangebracht in de lengterichting van een kap of dak. De functie van gordingen zijn het dragen van het dak, het bestaande dakbeschot met dakbedekking en verdere belastingen.” (Verdouw, sd)
Spoor – Een spoor of sporen zijn de verticale balken. Deze lopen van de dakrand (muurplaat) richting het hoogste deel van de kap (nok). De sporen hebben een dragende functie van de kap.
Scharnierkap – “Een scharnierkap is een kapconstructie waarbij de hellende delen aan de nok (hoogste gedeelte van de kap) scharnieren. Het gehele dak vouwt zich als het ware open als een boek.” (Scharnierkap, sd)
Kouddak – “Een Kouddak is een dakconstructie waarbij de isolatie onder de constructie is aangebracht. Denk hierbij aan een dak met een verlaagd plafond waarop een isolatiedeken is gelegd. In een dergelijke constructie kan het dakbeschot bijzonder koud worden.” (ir.A.C. van der Linden, 2021)
Warmdak – “Het principe van een warmdak is dat de isolatielaag helemaal aan de buitenkant zit, waardoor de dakconstructie volledig aan de warme zijde van de isolatie zit.” (ir.A.C. van der Linden, 2021) In tegenstelling tot een koud dak, blijft hier het dakbeschot relatief warm.
Omgekeerd dak – “Isolatie aan de buitenzijde, dampremmende laag aan de warme zijde van constructie. Omdat de dakbedekking onder de isolatie ligt, staat zij niet bloot aan de sterk