5. Gesloten geveldelen zonder spouw

“Gesloten’ geveldelen zijn minder eenvoudig te isoleren dan daken en vloeren. De constructies zijn complexer door opbouw en openingen voor ramen en deuren.” (5. Bouwkundige elementen woningschil, sd).

Bij het (na)isoleren van de gesloten geveldelen wordt er gesproken over 2 verschillende manieren voor het (na)isoleren van deze bouwperiode, namelijk middels “isoleren van buitenzijde en isoleren van binnenzijde”.

Bij het (na)isoleren van de gevels is de kans groot dat er een koudebrug wordt gecreëerd. Dit kan gebeuren als je niet goed weet waar je op moet letten. Denk hierbij aan de aansluitingen van de open- met de gesloten geveldelen, maar ook de aansluitingen met de vloeren, daken en binnenwanden zijn risico’s op koudebruggen.

Algemeen:

Er kunnen asbesthouden materialen aanwezig zijn in de afwerking van de bestaande gevel. Dit kan vooral terug te vinden zijn aan de binnenzijde van de woning. Er kan een asbestinventarisatie gedaan worden en mogelijk aansluiting een sanering plaats vinden. Dit brengt extra kosten met zich mee.

Bestaande staat van de gevel:

Voordat er gekozen kan worden voor een isolatie mogelijkheid moet gekeken worden naar de staat van de gevel. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de staat van het metselwerk en voegwerk. Wanneer dit in een slechte staat verkeerd dient dit eerst opgelost te worden.

Opbouw gevel:

Het is belangrijk om van tevoren te checken hoe de opbouw van de gevel eruitziet. Heeft de woning een steensmuur of is het een spouwmuur? Aan de hand van het bouwjaar kan er al veel gezegd worden over de bestaande woning.

VoordeelNadeel
Minder bewerkelijk dan vanaf buitenzijde en mogelijk zelf uit te voerenMogelijk ruimteverlies in de woning
Geen vergunning nodigBij isolatie aan de binnenzijde is meer kans op vochtproblemen, klimaatfolie toepassen van groot belang afhankelijk van materiaal
Geen invloed van weersomstandighedenVloer en plafond moet mogelijk opnieuw afgewerkt worden
Wanneer er al een voorzetwand zit kan het regelwerk mogelijk worden hergebruikt mits de aan te brengen isolatie er tussen pastKans op koudebruggen
Ruimte/wand moet leeg zijn spullen, zodat de werkzaamheden goed uitgevoerd kunnen worden
De buitengevel (bijv. voegwerk) moet in een goede staat zijn. Zijn er al problemen met vocht kan dit na het isoleren worden verergerd. Wenselijk is om de buitengevel te herstellen voor het na isoleren aan de binnenzijde
De installatie in de wanden moet aangepast worden, wel kan het naar eigen keuze/inzichten worden teruggebracht
VoordeelNadeel
Beter beschermd tegen vochtproblemenVergunning nodig
Geen ruimteverlies aan binnenzijdeAfwerking van de woning wordt veranderd. Bijv. goten, afvoeren, windveren, overstekken enz. moeten aangepast worden
Minder kans op koudebruggenMinder makkelijk zelf uit te voeren dan aan de binnenzijde isoleren
Er vinden geen werkzaamheden in de woning (leefruimte) plaatsFlora en Fauna van toepassing
Kleine kans op inwendige condensatieMogelijk een (vaste)steiger nodig voor de werkzaamheden
De weersomstandigheden kunnen Invloed hebben op de werkzaamheden

2. Isoleren aan de binnenzijde

  • Incl. de afwerking

3. Isoleren aan de buitenzijde

  • Incl. de afwerking
  • Excl. mogelijk steigerwerk

Veel gestelde vragen

Wanneer word er gesproken of R-waarde en wanneer over R-waarde?

Kan ik asbest tegenkomen in mijn bestaande woning?

Heb ik een vergunning nodig?

Welke subsidies zijn voor mij van toepassing?